Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Ανοιχτή Συνέλευση για την ευρωπαϊκή εβδομάδα δράσεων για τα μεταναστευτικά - Θεσσαλονίκη

18 ΔΕΚΕΜΒΡΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 18.00
Το “φιλόξενο” ελληνικό κράτος...
Με τον νόμο Ν. 3386/2005 η σημερινή κυβέρνηση υποσχόταν «νομιμοποίηση» των περισσοτέρων μεταναστών υπό προϋποθέσεις. Σήμερα έχοντας μπει στον τέταρτο χρόνο υπάρχουν ακόμα μετανάστες οι οποίοι περιμένουν την πρώτη άδεια παραμονής. Θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν για κλάματα το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κ.Μ. χορηγεί το 2008 άδεια παραμονής με λήξη το Φεβρουάριο του 2007!!! Η ίδια η κυβέρνηση μέσω της Κεντρικής Επιτροπής Απλούστευσης Διαδικασιών (Υπάγεται στο ΥΠΕΣ) παραδέχεται την ασάφεια και την πολυπλοκότητα και προτείνει στον εαυτό της διάφορες ρυθμίσεις. Από το 2005 έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 3 τροποποιήσεις με νόμο, 6 ΠΔ, 30 ΚΥΑ, 20 εγκύκλιοι, δεκάδες διευκρινιστικά έγγραφα (diavatirio.net.ypes.gr).

Για απόδοση πολιτικών και κατά συνέπεια κοινωνικών δικαιωμάτων ούτε λόγος. Αυτοί που κατάφεραν να πάρουν την άδεια επι μακρόν διαμένοντος (ισχυρότερο σχετικά έγγραφο σε σχέση με την άδεια παραμονής) δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα ούτα τους χίλιους πανελλαδικά! Δεν φτάνουν αυτά αλλά υπάρχει προσπάθεια και τα παιδιά των μεταναστών να γίνουν μετανάστες καταδικασμένοι σε ελλιπή πολιτικά, εκπαιδευτικά, εργασιακά δικαιώματα. Δεν μπορούν να γίνουν ΠΟΛΙΤΕΣ αυτού του κράτους. Ανήκουν σε μια «γκρίζα» αδιευκρίνιστη ζώνη ημιπαρανομίας, που τα αφήνει μετέωρα, χωρίς βασικά στοιχειώδη δικαιώματα και καταδικασμένα στο περιθώριο, στον κοινωνικό αποκλεισμό. (kounia.org)

Η ιστορία των δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων έχει και σημαντικά πισωγυρίσματα. Ακόμα και το δικαίωμα στην εργασία χτυπιέται, καθώς αποκλείονται μετανάστες και πρόσφυγες ακόμα και από τομείς εργασίας που τους προσέφεραν μια εργασιακή και βιοποριστική διέξοδο. Έτσι για παράδειγμα μετά από αναθεώρηση της μέχρι πρότινος ισχύουσας νομθεσίας τους απαγορεύεται να ασκούν το επάγγελμα του μικροπωλητή, μια αλλαγή που άφησε πολλούς ανθρώπους και οικογένειες “ξεκρέμαστες”, κοινωνικά και νομικά εκτεθειμένες.

Η Ευρώπη ορθώνει το πιο σκληρό της τείχος...
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη μετανάστευση ενοποιείται και γίνεται ακόμα σκληρότερη ως προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Μοιάζει σαν να επιλέχθηκαν τα πιο απάνθρωπα και αυταρχικά σημεία από κάθε εθνική νομοθεσία των κρατών μελών για να συνταχθεί ο νέος χάρτης της επίθεσης ουσιαστικά κατά της μετανάστευσης στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο τον Ιούνη ψηφίστηκε η “Οδηγία της Ντροπής” η οποία εισάγει κοινό πλαίσιο αυταρχικής διαχείρισης της μετανάστευσης προβλέποντας ενιαία διαδικασία απέλασης, επέκταση του ανώτατου χρόνου διοικητικής κράτησης – από τους 3 μήνες που ήταν στην Ελλάδα – στους 18 μήνες, δυνατότητα κράτησης ακόμη και για ανήλικους, πενταετή απαγόρευση επανεισόδου στην ΕΕ σε περίπτωση απέλασης, με δυνατότητα απεριόριστης παράτασης υπό προϋποθέσεις, δυνατότητα απέλασης σε τρίτες χώρες διάφορες από τη χώρα καταγωγής του «υπό απέλαση» μετανάστη και μια σειρά από άλλες απαρέδεκτες πρακτικές. (www.clandestina.org).

Επίσης στις 15-16 Οκτώβρη επικυρώθηκε το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που αποτελεί ουσιαστικά το οργουελιανό όραμα των ηγετών της ΕΕ για το μέλλον της Ευρώπης. Δεν πρόκειται για συγκεκριμένες νομικές διατάξεις, αλλά για μια χάρτα του μοντέλου ελέγχου, καταστολής και διαχείρισης της μετανάστευσης, της πολιτικής ασύλου, του τρόπου φύλαξης των συνόρων (που αντιλαμβάνεται τους πρόσφυγες και μετανάστες ως απειλή, πρακτικά ως τρομοκράτες από τους οποίους κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες!!!), της διαχείρισης των μεταναστών με τον πιο χυδαίο εργαλειακό τρόπο κι όλα αυτά σε ένα πλαίσιο που καταργεί κάθε έννοια και ιστορική συνέχεια ακόμα και των γενικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Το μοντέλο που προτείνεται είναι μοντέλου θανάτου, τρομακτικό σχέδιο κάθαρσης της Ευρώπης από τους μετανάστες-”μιάσματα”.

Η Ελλάδα που «δεν ακούει» για την απόδοση της υπηκοότητας στα παιδιά των μεταναστών στην ΕΕ, πρωτοστατεί στην εισήγηση πολλών διατάξεων της οδηγίας και του Συμφώνου και σπεύδει να εφαρμόσει την οδηγία για την κράτηση και απέλαση. Ως συνέπεια της εφαρμογής μιας προηγούμενης οδηγίας επανέφερε στο φως μια παράγραφο νόμου του 98, ο οποίος νόμος εμμέσως απαγορεύει στους αιτούντες άσυλο να εργαστούν. (απαιτείται άδεια εργασίας, για να βγει όμως αυτή απαιτείται γνωμοδότηση του ΟΑΕΔ για κενή θέση που δεν την θέλει Έλληνας ή ομογενής κτλ κτλ)

. ...να το γκρεμίσουμε!
Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η μετανάστευση έχει θετικά αποτελέσματα για τις χώρες αποστολής και για υποδοχής. Πλέον και επίσημα σε ποσοστά % (τοις 100) επί του παγκόσμιου πληθυσμού οι μετανάστες. Και βάζοντας κανείς και την εσωτερική μετανάστευση (εντός κάποιας χώρας), η οποία δεν διαφέρει και πολύ από την κλασσική, τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά. Ο μετανάστης δεν είναι η απόκλιση, «ο διαφορετικός» αλλά ο κανόνας. Το «είμαστε όλοι μετανάστες» δεν είναι απλά ένα σύνθημα αλλά η αλήθεια.

Η 18 Δεκέμβρη έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα μεταναστών από τον ΟΗΕ. Όπως και οι υπόλοιπες παγκόσμιες ημέρες του χρόνου κάποιο πρόβλημα μας υπενθυμίζουν. Και η ευχή είναι του χρόνου να μην υπάρχει τέτοια ημέρα γιατί αυτό θα σημαίνει ότι το πρόβλημα θα συνεχίζει να υπάρχει.

Το Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο του 5ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, έγιναν σειρά σεμιναρίων και συνελεύσεων της σχετικής Ευρωπαϊκής Δικτύωσης με τη συμμετοχή οργανώσεων και δικτύων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (Frassanito, ARCI, Migreurope, Γάλλοι Χωρίς Χαρτιά, μετανάστες από την Ισπανία και το Μαρόκο κα). Μέσα από αυτές τις διαδικασίες προέκυψε η ανάγκη για συνέχιση της κοινής μας δράσης ενάντια στην αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. Συμφωνήσαμε έτσι σε μια περίοδο πανευρωπαϊκών κοινών δράσεων 10-18 Δεκέμβρη.

Ως Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης εκτιμούμε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τον καθορισμό του επιπέδου των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη. Η συντονισμένη επίθεση που δεχόμαστε επιβάλλει τη συντονισμένη δράση. Για αυτό και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στον πανευρωπαϊκό συντονισμό των αντιρατσιστικών και μεταναστευτικών κινημάτων. Οι κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη αποτελούν το επόμενο αναγκαίο βήμα και καλούμε όλες τις συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης να το κάνουμε μαζί.

Την Πέμπτη 31 Οκτώβρη, 9 η ώρα το βράδυ, καλούμε σε μια πρώτη ανοιχτή συνέλευση για την οργάνωση και το συντονισμό δράσεων για το κάλεσμα του Δεκέμβρη.

ΚΑΤΩ Η ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΑΜΕΣΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ



ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

www.socialcenter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: